Обявените в четвъртък от здравния министър ограничителни мерки попариха надеждите на

...
Обявените в четвъртък от здравния министър ограничителни мерки попариха надеждите на
Коментари Харесай

Чартърните програми за Нова година са под въпрос

Обявените в четвъртък от здравния министър ограничителни ограничения попариха очакванията на туристическите фирми да осъществят програми по време на Коледните и Новодишните празници. Организираните пътувания остават неразрешени до края на януари поради ковид, с което проектите да се доведат задгранични туристи в нашите зимни и спа курорти, се провалят.

Притеснителна е също неяснотата дали възбраната важи и за чартърните полети, с които българи отпътуват за чужбина, показаха от туристическия отрасъл. До късно нощес новата заповед на здравния министър към момента не беше оповестена. 

" За нас, туроператорите, кошмарът продължава ", коментира за " Сега " Павлина Илиева, шеф на " Аполо " и ръководител на „ Обединение бъдеще за туризма “. " Ние на процедура не работим от 13 март. Още не знаем дали след 21 декември ще може да изпълним стратегиите си за чужбина. Безумно е седмица преди Коледа и две седмици преди Нова година да не можем да кажем на клиентите ни дали ще пътуват, в случай, че нашите програми се продават два-три месеца напред. В същото време, когато стане въпрос за подкрепяне и обезщетения, страната ни изяснява, че нашият бизнес е отворен ", сподели Илиева.

Туроператорите акцентират, че работят доста отговорно и държат да бъдат спазени всички здравословни ограничения. " Това, което бяхме подготвили за Нова година, са самолетни стратегии към страни, които изискват PCR на влизане и излизане. Т.е. хората, които ще пътуват, имат най-благоприятен % на сигурност както при качване на самолета, по този начин и в хотелите, където има драконовски ограничения във връзка с хигиената ", съобщи шефът на " Аполо ".

Става въпрос за пътувания до Египет, Тунис, Малдивите, Занзибар и Дубай - единствените дестинации, където може да се влиза с PCR проби сега. Цената на самия тест е част от туристическия пакет, като някои туроператори даже работят с избрани лаборатории на преференциални цени. В същото време има задоволително нашенци запалянковци, които са се записали да посрещнат 2021 година във въпросните екзотични страни. Според туроператорите рискът да се пътува с градския превоз в София е по-голям, в сравнение с чартърните стратегии, които те са организирали.

Другите възможни дестинации, само че към този момент с автобусен транспорт, са за Северна Македония и Сърбия.

Заради строгите ограничителни мерки самолетните и автобусните пътувания към останалите европейски страни са на процедура невъзможни.

Най-пресният образец за провалени екскурзии към Нова година е Турция. Президентът Ердоган разгласи тези дни цялостна блока на страната със възбрана за излизане. Затварянето ще е от 21 часа на 31 декември и ще продължи до 5 часа сутринта на 4 януари 2021 година Това слага под въпрос и чартърните стратегии до Анталия в този интервал.

След провалените екскурзии и почивки през март-май в този момент туроператорите се тормозят от следващо връщане на пари на клиенти, което още повече ще срине финансите им. Затова доста организации още преди месец са почнали да анулират стратегиите си за Коледа и Нова година.

" Ако продължат да работят същите ограничения, ще би трябвало туристите да пътуват самостоятелно ", коментира Байко Байков, шеф на „ Бохемия “, представен от профилирания уебсайт travelnews.bg. Димитър Попов, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА), пък е уверен, че чартърните полети не попадат в обсега на възбраната за проведени пътувания, тъй като авиокомпаниите оперират свободно и всеки може да си купи билет.

ХОТЕЛИЕРИ

Ресторантите в хотелите получиха позволение да работят след 21 декември единствено за гостите на хотела при избрани условия - хранене на смени с не повече от 50% от потенциала на заведението. Това ненапълно е лъч светлина и може да докара български туристи в планинските и спа курортите в този миг. Липсата на опция къде гостите да се хранят изцяло обезсмисля работата на хотелите сега. Условието обаче заведенията за хранене да работят с вечерен час до 22.00 часа проваля проектите и на хотелиерите, които са разчитали на оборот от новогодишни празненства.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР